درب آشیانه هواپیما
درب آشیانه هواپیما امروزه یکی از بزرگترین چالشهای هوانوردی در مورد طراحی آشیانه ها استفاده از نور طبیعی برای روشن کردن آن است. به خوبی مشخص شده است که محیط کاری که با نور طبیعی روشن می شود نسبت به محیط تاریک یا محیطی که با نور مصنوعی روشن میشود بهره وری بیشتری دارد. مقرون به صرفه ترین راه برای ترکیب طبیعی نور با امکانات شما این است که تمام یا بخشی از درب آشیانه را با پارچه شفاف تولید کنید. نور ملایم و پراکنده فضای خیره کننده ای ایجاد میکند که تکنسین های شما از آن استقبال میکنند و مهمانان شما را تحت تاثیر قرار میدهد. در نهایت، نور طبیعی به شما این امکان را میدهد که بخشی یا تمام چراغهای خود را در طول روز خاموش کنید که این موضوع در بهره وری مصرف برق به شما کمک می کند.
در این سیستم از پاراشوت های ایمن استفاده میشود که روی تیر پایینی درب قرار گرفته و به تسمه بالابر یا سیم بکسل متصل شده است. اگر هر یک از اجزای سیستم بالابر خراب شود و سیستم رها شود، این پاراشوتها فوراً فعال می شوند و درب را در جای خود قفل میکنند.
انواع درب های آشیانه
دربهای آشیانه به دو روش ساخته می شوند یکی دربهای کشوی فلزی و دوم درب های پارچه ای فولد آپ (مگادر)
درب آشیانه هواپیما کشوی فلزی
درب آشیانه هواپیما درب پارچه ای
دربهای کشوی فلزی
اولین روشی که در سولههای بزرگ و آشیانهها جهت تعبیه درب ورودی مورد استفاده قرار گرفته نصب دربهای کشویی بوده است
در این حالت کل در به تعدادی دربهای کوچکتر تقسیم میشود که دارای ارتفاع یکسان معادل ارتفاع ورودی میباشد. این درب ها در هنگام بسته بودن کنار هم قرار گرفته و تمام طول سوله را پوشش میدهد و هنگامی که در باز است این دربها در ایستگاهی که کنار سوله تعبیه شده قرار میگیرند. روش های مختلفی جهت باز کردن درب های کشوی وجود دارد که در شکل زیر نشان داده شده است.
روش های جمع شدن درب های کشوی هنگام باز شدن درب
در این روش وزن کل درب ها روی ریل های پایین که روی فوندانسیون بتنی ایجاد می شود قرار میگیرد و درب ها توسط ریل های بالایی فقط در جهت جانبی و مقابله با نیروی باد نگه داشته می شود و عملا هیچ وزنی روی ریل بالایی قرار نمی گیرد . به همین علت بار وزنی درب ها روی استراکچر سوله قرار نمی گیرد. اما اشکالی که وجود دارد لزوم تعبیه ریل روی زمین باعث ایجاد مانع در مسیر هواپیما میگردد.
ّ
ریلهای بالای درب های کشوی ریلهای پایین درب کشوی
درب های پارچه ای (مگادر)
روشی که مدتی است در ساخت دربهای سولههای بزرگ و آشیانهها مورد استفاده قرار گرفته دربهای پارچهای میباشد که در هنگام باز بودن در کل پارچه در بالای سوله جمع میشود عملاً در کف سوله هیچ تاسیساتی به جا نمیماند.
همانطور که هوانوردی در طول سال ها از موتورهای پیستونی به عصر جت تکامل یافته، امکانات و تجهیزات مورد نیاز برای نگهداری هواپیما نیز با پیشرفته شدن آنها باید به روز میشد. از این رو لزوم جایگزینی درب های مدرن جدید به جای درب های ریلی- غلطکی قدیمی مورد توجه خاص قرار گرفته است.
در سال 1977، شرکت MEGA DOOR انقلابی را در عملیات پشتیبانی هواپیما با نصب اولین سیستم درب فولدآپ بر روی آشیانه شرکت FAA در Kiruna سوئد که تقریباً در 100 مایلی از دایره قطب شمال قرار دارد آغاز کرد. تا قبل از این برای درب های آشیانه های هواپیما به طور سنتی از درب های فولادی دارای غلطک های فلزی که روی یک ریل نصب شده روی زمین بود استفاده میکردند. هنگامی که امکانات پشتیبانی هواپیما به سمت مدرن شدن رفت، شرکت ها به دنبال راه حلی برای غلبه بر محدودیت های درب های غلتکی قدیمی خود بودند و نهایتا پاسخ به این محدودیت ها درب های پارچه های فولدآپ بود.
شرکت MEGA DOOR بیش از 5000 درب آشیانه هواپیما را در سراسر جهان نصب کرده است و به عنوان پیشرو در این صنعت شناخته شده است. فناوری ساخت این نوع درب ها ثابت کرده است که در خشن ترین آب و هوای جهان، قابل اعتمادتر و کارآمدتر هستند و هدر رفت انرژی کمتری دارد.
مزیت های عنوان شده برای درب های پارچه ای فولدآپ جهت آشیانه هواپیما
به دلایل زیر درب فولدآپ مورد توجه قرار گرفته است:
■ قابلیت اطمینان بالا
■ سیستم های ایمنی مورد استفاده
■ به حداقل رساندن هزینه های ساخت و ساز
■ بهره وری در جلوگیری از هدر رفت انرژی در صنعت
■ زیبایی شناسی و طرح های مدرن که امروزه مورد توجه طراحان است
زمین و فضا در بسیاری از فرودگاه ها یک اولویت ارزشمند است، بنابراین امکانات باید به منظور به حداکثر رساندن مزایای استفاده از فضا و در عین حال به حداقل رساندن حجم ساختمان ها طراحی شود. از آنجایی که درب های فولدآپ به صورت عمودی بالا میرود، معماران دیگر به دلیل نیاز به فضای مصرف کننده جنبی و مسیرها و ریل های پایینی درب های ریلی– غلطکی، محدود نمی شوند .
این بدان معنی است که می توانید آشیانه های بیشتری را روی یک مساحت مشخص فرودگاهی قرار دهید به طوری که هواپیماهای بزرگتری را در خود جای دهند، یا اندازه آشیانه کاهش یابد و در نتیجه صرفه جویی قابل توجهی در فضا داشته باشید.
دهانه های بزرگ را می توان به چند دهانه کوچکتر تقسیم کرد که بین آنها ستون های جمع شونده وجود دارد. این امر به کاربر این امکان را می دهد که برای جابجایی تجهیزات زمینی، فقط یک لنگه در را در یک دهانه، تا حداقل ارتفاع باز کند. علاوه بر این، حرکت هواپیما در داخل و خارج از آشیانه های که برای قرار دادن چندین هواپیما در اندازه های مختلف ساخته شده است، به راحتی با این طراحی انجام میشود. به این ترتیب میتوان اتلاف هوای تهویه شده داخل سوله را به حداقل رساند.
با توجه به اینکه این نوع درب میتواند در بخش های مختلف دارای ارتفاع متغیر باشد، بسیاری از درب های آشیانه باریک و پهن را می توان طوری طراحی کرد که برای ورود هواپیما در بخش دم هواپیما بخش وسط درب بلندتر و درب های سمت بال هواپیما کوتاه تر ساخته شود و این مطلب به معماران اجازه میدهد تا اندازه آشیانه و سیستم درب مورد نیاز برای جا دادن هواپیما را به حداقل برسانند.
این نوع درب های پارچه های فولدآپ با توجه به اینکه بصورت دو جداره طراحی و ساخته میشوند، به عنوان بهترین عایق حرارتی بین درب های آشیانه در این صنعت شناخته میشود به طوری که قابلیت نصب در محدوده های جغرافیایی متفاوت از قطب شمال تا بیابانهای گرم را پوشش میدهد. در طول 25 سال گذشته، بسیاری از درب های سنتی نصب شده در این محیط ها با این نوع درب ها جایگزین شده است و بهره وری انرژی برتر درب های فولدآپ دو جداره تایید شده است. سه راه اصلی برای از دست دادن انرژی از محل درب وجود دارد:
- نفوذ هوا یا نشت هوا در اطراف یک درب بسته
- هدایت گرمایی از طریق جداره درب و جریان هوا
- کوران باد در موقعی که در باز میشود.
- نفوذ هوا : معمولاً بیش از 80 درصد از اتلاف انرژی در سیستم درب آشیانه را تشکیل میدهد. از نظر طراحی، آب بندی درب های کشویی سنتی دشوار است. درزگیرهای لاستیکی مورد استفاده نیاز به تعویض مداوم دارند. سیستم های فولدآپ عملاً هیچ نشتی هوا در سر و آستانه ندارند و از یک درزگیری دو طرفه منحصر به فرد، فوق العاده کارآمد استفاده می کنند.
- هدایت گرمایی : معمولاً کمتر از 20 درصد از اتلاف انرژی یک درب در حالت بسته را تشکیل میدهد. در طراحی منحصر به فرد این نوع دربها از فضای مرده هوا بین لایه های داخلی و خارجی پارچه برای کاهش اتلاف گرما ناشی از هدایت استفاده میشود، به عبارتی حالت دو جداره ایجاد شده برای این نوع درب خود بصورت عایق حرارتی عمل میکند.
- کوران هوا : در سیستمهای سنتی معمولا به دلیل اینکه دسترسی به بخشهای مختلف آشیانه مشکل است برای دسترسی به هر نقطه از آشیانه باید تقریبا تمام در باز شود ولی در سیستمهای فولد آپ چه از لحاظ عرض و چه از لحاظ ارتفاع امکان این وجود دارد برای دسترسی به قسمتهای مختلف آشیانه دقیقا به همان اندازه فضای باز شو درب مورد استفاده قرار گیرد.
این نوع درب دارای قابلیت اطمینان بالایی است که با توجه به بازخورد در محیطهای مختلف، کاربران تاکید بر عملکرد صحیح حتی در شرایط اضطراری داشته اند.
سیستمهای مورد نظر را میتوان به گونهای طراحی کرد که با تغییر مقدار، عمق و ضخامت تیرهای آلومینیومی افقی در درب، مقاومت در برابر باد را افزایش خواهد داد . علاوه بر این از یک قفل کننده طوفان استفاده می کند که به طور خودکار در را هر بار که بسته می شود قفل می کند و از بالا رفتن خود به خودی در هنگام طوفان جلوگیری می کند. تجربه نشان داده است بسیاری از این تاسیسات نصب شده در مناطق ساحلی آمریکا از برخورد مستقیم برخی از بدنام ترین طوفانها از جمله کاترینا جان سالم به در برده اند.
از لحاظ زیبایی شناسی نیز مورد انتخاب بسیاری از معماران مدرن میباشد و کمک میکند تا امکانات طراحی و ساخته شده از سایر ساختمانهای فرودگاه متمایز شود. معمولا پارچه های مورد استفاده در هشت رنگ استاندارد ارائه میشود که میتوانند به روشهای مختلف برای طرحهای رنگی منحصربهفرد ترکیب شوند و گرافیک درب برای یک نمای واقعا سفارشی را ارائه دهند بطور مثال میتوان طرح رنگ پرچم کشور را برای نمای درب پیاده کرد.
تاریخچه دربهای پارچه ای فولدآپ جهت آشیانه هواپیما در داخل کشور
درب های پارچه ای فولد آپ جهت آشیانه هواپیما در داخل کشور توسط شرکت هواپیمایی ماهان مورد توجه قرار گرفته و این شرکت هواپیمایی دو آشیانه خود را در فرودگاه امام خمینی و فرودگاه مشهد به این گونه دربها مجهز نموده است.
هر دوی این سیستمهای نصب شده روی آشیانه های شرکت ماهان توسط کارشناسان و مهندسان شرکت آگراداد مورد بازدید و بررسی دقیق قرار گرفته و با تعامل با کاربران و تکنسینهای تعمیر نگهداری این امکانات به بررسی دقیق تر دربهای نصب شده پرداخته شده است.
درب نصب شده بر آشیانه مشهد در ورودی به ابعاد 40 متر عرض و 13 متر ارتفاع نصب شده که دارای سه لنگه حدود 13 متر می باشد. دو عدد ریل ثابت در دو طرف درب نصب شده و بین دو لنگه ریل های متحرک به طول 10 متر نصب شده که با دو عدد وینچ و قرقره متحرک از حالت عمودی به حالت افقی قرارگیرد تا کل فضای درب برای ورود و خروج هواپیما مهیا شود.
این درب از شرکت ترکیه ای PAW خریداری شده و در سال 1397 نصب و راه اندازی شده است. اما متاسفانه مجری درب الزامات لازم را جهت سازه اصلی که درب روی آن نصب شده است را عایت نکرده که این موضوع سبب گردیده است علاوه بر عدم دسترسی مناسب جهت سرویس و تعمیرات، زیبایی درب نیز تحت تاثیر قرار گیرد.
درب نصب شده بر آشیانه فرودگاه امام خمینی در ورودی به ابعاد125 متر عرض و 30 متر ارتفاع نصب شده که دارای 7 لنگه با عرضهای متفاوت می باشد.
این درب از شرکت Mock Doors کشور فنلاند و در سال 1386 خریداری شده و در این فرودگاه نصب و راه اندازی شده است.
شرکت آگراداد در راستای رسالت خود که طراحی و تولید و ساخت درب های صنعتی به روز دنیا میباشد، هم اکنون به عنوان اولین و بزرگترین تولید کننده درب صنعتی آمادگی خود را جهت همکاری با آن شرکت محترم اعلام مینماید. تولیدات این شرکت مورد استفاده در صنایع مختلف از جمله صنایع خودروسازی، صنایع فولاد، کارخانجات ساخت قطعات، صنایع نظامی و صنایع هوا و فضا قرار گرفته است که رزومه پروژه های انجام شده قابل ارایه میباشد.
این شرکت جهت ادامه فرایند تامین درب های مورد نیاز در صنایع مختلف به تحقیق و توسعه و بومی سازی در زمینه ساخت درب های به روز مورد استفاده در آشیانه های هواپیما پرداخته است به طوری که نمونه پایلوت آن را در محل شرکت و در ابعاد کوچک پیاده سازی نموده است.